fbpx
Nyheter Ångtvättbilen

Bättre för miljön att renovera golvet än att byta ut det - IVL

Varje år installeras 25 miljoner kvadratmeter golv i Sverige. En livscykelanalys som IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort tillsammans med golvunderhållsföretaget Bona visar att renovering av trä- och PVC-golv sparar både naturresurser och koldioxid.

– Att ta hand om det golv som redan ligger, istället för att riva ut och lägga in nytt, är bättre för miljön många gånger om, säger Fredrik Tegstedt på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Den största påverkan från renovering av golv kommer från tillverkningen av lack och färg. Själva renoveringen och de tillbehör som används har relativt liten påverkan. Analysen visar att renovering av golv i många fall kan minska utsläppen av koldioxid med mer än 75 procent, samt kraftigt förbättra utnyttjandet av både fossila- och förnyelsebara resurser.

– Det säger egentligen sig självt att miljöpåverkan blir mindre vid en renovering. Man slipar bort mindre än en millimeter av befintligt lack och golv och lägger på nytt ytskikt, istället för att lägga in flera hundra kilo nytt trägolv eller vinylplast, säger Fredrik Tegstedt.

Ett renoverat golv förlänger livslängden med samma hållbarhet som ett nylagt golv. PVC-golv renoveras på ett liknande sätt som parkettgolv, först genom en dammfri slipning som tar bort den gamla lacken, därefter målas golvet i valfri färg. Även PVC-golv kan renoveras flera gånger om och håller god standard i många år.

– Den här studien visar tydligt att renovering är ett mer hållbart alternativ till att köpa nytt golv, säger Björn Johansson, global hållbarhetschef på Bona.


Läs gärna rapporten från IVL här!

 


Facebook

Instagram

Rating

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Soliditets värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Soliditets databas.

Kundservice

Tel: 020 - 699 800
Mail: info@angtvattbilen.se
Org nr: 556426-5147

© 2021 Ångtvättbilen AB. All Rights Reserved.