fbpx
Mattvätt

Mattvätt och mattrengöring

mattvatt

Fyra av de fem största tillverkarna av textila golv i Sverige rekommenderar Ångtvättbilen för mattvätt (djuprengöring) av sina textilgolv. De flesta tillverkarna av textila golv rekommenderar mattvätt i offentlig miljö minst en gång per år. Städbranschen Sveriges riktlinjer avseende mattvätt är detsamma, minst en gång per år skall mattvätt utföras.

Varje år utför Ångtvättbilen mattvätt på flera miljoner kvadratmeter textilgolv. Rena och fina mattor ger ett fräscht första intryck för både personal och kunder. Med en mattvätt blir inomhusklimatet betydligt bättre genom att tvättningen får upp damm och smuts ur mattorna. Mattor med regelbunden mattvätt är dessutom lättare att dammsuga och håller sig därigenom fräscha år efter år. Vi utför vanligtvis mattvätt åt våra kunder en eller ett par gånger per år, beroende på vilket behov som finns.

Vi på Ångtvättbilen anser att heltäckningsmattor är hälsosamma. Delvis då risken att halka på dem är mindre och de spar på lederna då de är mjuka att gå på, men även då heltäckningsmattorna dessutom binder damm, till skillnad från hårda golv där dammet lättare yr omkring. Då de är rätt skötta är de bra för allergiker, tycker vi. Dessutom dämpar textilgolv ljudnivån.

Hur en mattvätt går till

För att få textilmattan ren på djupet ska den dammsugas med en borstvalsdammsugare, vilket är en dammsugare som borstar upp damm och smuts ur mattan. Det går även bra med en dammsugare som har ett borstvalsmunstycke. Mattan skall även tvättas ren med jämna mellanrum, vanligtvis minst en gång per år enligt golvtillverkare och Ångtvättbilen. Vi sköljer mattorna helt rena och suger direkt efteråt upp alla rester och smuts med en kraftig vakuumsug. Svårigheten med mattvätt är oftast att skölja mattorna helt rena och därefter suga upp alla resterna som ligger gömda. Lämnas exempelvis mattvättmedel kvar i mattan binder detta till sig smuts igen och det fräscha utseendet varar inte lika länge. En dåligt sköljd matta håller inte lika länge som en riktigt ren, då smutsen gör att mattan slits fortare. 
Se kort filmklipp från mattvätt metod Ångtvättbilen här!

Utvecklat en unik metod för mattvätt - bäst i test

Sedan starten 1984 har vi på Ångtvättbilen utfört åtskilliga miljoner kvadratmeter mattvätt, vilket har gett oss lång erfarenhet och stor kunskap gällande mattvätt. Den mattvättsmetod vi på Ångtvättbilen använder är vår egenutvecklade mattvättmaskin Dynamate 2000. Metoden utvärderades 2014 av Carpet & Rug Institute (CRI) i USA. ”Mattvätt metod Ångtvättbilen” bedömdes på tre parametrar: hur mycket fläckar som går bort vid tvätt, vilken fukthalt som är kvar i mattan efter tvätt samt eventuell påverkan på mattan efter 200 tvättar. CRI gav vår maskin och metod betyget Gold, bäst i klassen, i konkurrens med mattvättmaskiner från USA samt övriga världen.

Genom vår unika mattvättsmetod ger vi på Ångtvättbilen alltid en garanti för en professionellt utförd mattvätt, oavsett storlek på textilgolvet. Vi utför mattvätt i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö med omnejd, men även i alla andra städer runt om i Sverige samt i Norge. Mattvätt utförs när det passar kunden bäst, oftast på kvällar eller helger.

Marknadsledande i Norden

Vi på Ångtvättbilen har med vår unika och egenutvecklade mattvättmaskin tillsammans med erfarenhet av djuprengöring av åtskilliga miljontals kvadratmeter textilgolv skapat stor trygghet och rena golv för alla våra kunder. Detta har gjort oss till det marknadsledande mattvättföretaget i norden. Metoden har en unik förmåga att skölja mattan med rent, tempererat vatten, samtidigt som den suger upp smutsvatten och rengöringsmedel via ett mycket kraftigt vakuumsug. Ångtvättbilen har kapacitet att tvätta tusentals kvadratmeter heltäckningsmatta över exempelvis en helg. Med torktider på mellan två och sex timmar efterlämnar vi ingenting annat än rena mattor!

Mattvätt på ett unikt och miljösmart sätt

  1.  Vi anpassar temperatur, tryck och vattenmängd efter textilmattans material.
  2.  Vid tvätt av textilgolv appliceras speciellt textiltvättmedel och eventuella fläckar tas bort med lämpliga metoder.
  3.  Därefter sköljs mattan med upp till 40 kilos tryck och med en genomströmning av rent varmt vatten upp till 8 liter per minut.
  4.  I omedelbar anslutning till sköljningen sugs vattnet upp av en kraftfull vakuumsug. Torktiden blir därmed kort och golven kan åter beträdas inom bara några timmar.

 

 FlotexmattainärbildMarknadens tätaste textilgolv genom förstoringsglas. Ångtvättbilens mattvätt sköljer mattan rent på djupet, mellan alla fibrer.

Branschens skötselråd om textila golv

Vi anser att man alltid ska följa ledande golvtillverkares rekommendationer när det gäller intervaller av mattvätt/periodiskt underhåll av textilgolv. Ledande golvtilvverkare och Städbranschen Sverige rekommenderar mattvätt minst en gång per år i offentlig miljö. Städbranschen beskriver olika metoder för rengöring och vad det innebär exempelvis vid städning, fläckborttagning, interimsrengöring och djuprengöring. Läs mer här!

Ångtvättbilen tvättar förutom mattor även textila möbler med samma metod. Möblerna blir lika väl sköljda som mattorna – du känner på lukten att inget tvättmedel finns kvar. Kvar finns enbart den fräscha doften av rent. Läs mer om möbeltvätt här>>

Marknadens tätaste textilgolv genom förstoringsglas. Ångtvättbilens mattvätt sköljer mattan rent på djupet, mellan alla fibrer.


Facebook

Rating

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Soliditets värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Soliditets databas.

Kundservice

Tel: 020 - 699 800
Mail: info@angtvattbilen.se
Org nr: 556426-5147

© 2021 Ångtvättbilen AB. All Rights Reserved.